De parkeergarage van de Johan Cruijff ArenA genomineerd voor Project van het Jaar voor Brandveiligheid

16-05-2024

De Johan Cruijff ArenA, de thuisbasis van de Nederlandse nationale voetbalploeg en voetbalclub Ajax, is onlangs gerenoveerd met een focus op veiligheid, beveiliging en duurzaamheid. Deze renovatie omvatte de implementatie van een geavanceerd branddetectiesysteem in de parkeergarage, met ruimte voor 2400 auto’s, waarbij rekening werd gehouden met opkomende technologieën zoals oplaadpunten voor elektrische auto’s.  De parkeergarage van de Johan Cruijff ArenA is genomineerd voor het Project van het Jaar voor Brandveiligheid. SenseTek Fire & Security Solutions was in samenwerking met ULC Installatietechniek en Dräger Nederland verantwoordelijk voor het ontwerp en de implementatie van het branddetectiesysteem.

Het branddetectiesysteem moest worden geïntegreerd met het brandbeheersysteem van de ArenA en nauwkeurig en snel de bron van de brand kunnen lokaliseren. Omdat parkeergarages een hoog doorvoervermogen van voertuigen hebben, kunnen er hogere concentraties van rook, vocht en stof zijn, waardoor conventionele rookmelders niet effectief kunnen zijn omdat ze ofwel vals alarm slaan of geblokkeerd of bedekt kunnen worden door het stof in de lucht. Het systeem dat nodig was voor deze parkeergarage moest volledige dekking bieden en continu kunnen werken in een dergelijke omgeving met minimale onderhoudseisen. ULC en de Gemeente Amsterdam kozen voor het FireLaser FO LHD-systeem van Bandweaver. Dit systeem heeft een hogere gevoeligheid dan andere systemen en verminderde initiële kosten én de totale kosten over de komende jaren.

ULC installeerde het FireLaser FO LHD-systeem van Bandweaver en integreerde het met het brandpaneel van Dräger. Het FO-LHD systeem maakt gebruik van de FireFiber glasvezeldetectiekabel met detectiepunten om de 1m langs de lengte van de kabel. De FireLaser kan tot 40.000 detectiepunten per systeem leveren en is volledig goedgekeurd volgens EN54-22 door VDS van Duitsland. Hierdoor biedt het systeem volledige dekking en is het altijd dicht bij de bron van de brand, waar deze ook begint. Het systeem is gericht op het verbeteren van de brandveiligheid in de parkeergarage en het voldoen aan strenge veiligheidsnormen, zoals de NEN2535:2017-regelgeving.

Voor de P1-parkeergarage bij de Johan Cruijff ArenA kozen we een kabelafstand van 8m wat ongeveer 2 autolengtes is. Met detectiepunten om de 1m langs de sensorkabel betekent dit dat we een detectiepunt hebben in elke parkeerplaats” – Hans Bronkhorst, directeur bij SenseTek.

Tijdens de engineeringfase werd speciale aandacht besteed aan de naleving van de NEN2535:2017-regelgeving, die richtlijnen biedt voor systeem- en kwaliteitseisen en richtlijnen voor detectorplaatsing. Het FO-LHD systeem moest voldoen aan strenge normen en detectievereisten, zoals het detecteren van een brand vanuit een vuurpan van 0,25m² op een maximale afstand van 4m van de detectoren.

De installatie van het FO-LHD systeem werd uitgevoerd op plafondhoogte (3-5m hoog) met behulp van staaldraad, wat resulteerde in een aanzienlijke vermindering van het aantal geboorde gaten en installatietijd. Dit was cruciaal omdat de parkeergarage operationeel moest blijven tijdens de installatie. Na de installatie werden alle systeemcomponenten in bedrijf gesteld door Dräger en SenseTek. De kabel is zeer eenvoudig te installeren, zonder dat er stroom of communicatie ter plaatse nodig is. Het heeft geen bewegende delen, waardoor het onderhoudsvrij is en een levensduur van meer dan 30 jaar heeft. Het FO-LHD systeem biedt een aantal voordelen ten opzichte van conventionele branddetectiesystemen, waaronder complete dekking en slimme alarmen die zijn geconfigureerd volgens verschillende parameters zoals stijgsnelheid, afwijking of maximale temperatuur.

Elke technologie die we selecteren voor onze innovatieomgeving is strategisch vanwege de potentiële voordelen niet alleen voor onze ArenA, maar ook voor de stad Amsterdam en andere stadions en grote evenementenlocaties die op zoek zijn naar technologische oplossingen om veilig te heropenen en hun faciliteit intelligenter te laten werken,” aldus Sander van Stiphout, directeur internationaal, Johan Cruijff ArenA.

Dit project illustreert niet alleen een vooruitstrevende aanpak op het gebied van brandveiligheid, maar benadrukt ook het belang van samenwerking tussen verschillende partijen en het gebruik van innovatieve technologieën om de veiligheid van grote parkeergarages te verbeteren.

 

Het project is genomineerd door Fire & Security Matters die staan voor innovaties en prestaties in de brand- en beveiligingssector. De Fire & Security Matters Awards vinden plaats op 12 juni 2024 in de Coventry Building Society Arena in Coventry (Verenigd Koninkrijk).