Erasmus MC

Erasmus MC en Hotel Jakarta genomineerd

4-04-2019

Het nieuwe Erasmus MC en Hotel Jakarta zijn genomineerd voor het BNA Gebouw van het Jaar, zo maakte brancheorganisatie BNA dinsdag 19 maart bekend. Een vakjury onder leiding van journalist Jort Kelder selecteerde uit 114 inzendingen de 9 projecten die meedingen naar Beste Gebouw van 2019, een prijs die toegekend wordt aan het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgever én samenleving.

Stimulerende omgevingen

Het Erasmus MC is genomineerd in de categorie stimulerende omgevingen: een gebouw dat het welbevinden van alle gebruikers bevordert. In het ontwerp staat het creëren van een gezonde omgeving centraal. Licht, lucht en ruimte worden overal, van publieksentree tot specialistische behandelkamer, bewust ingezet om de stress van een ziekenhuisbezoek te verlagen, het herstel van patiënten te bevorderen en medewerkers een prettige werkomgeving te bieden. Het gebouw kenmerkt zich door de toepassing van zeer veel specifieke details en innovatieve technieken. Er is vrijwel geen vierkante meter in het ziekenhuis te vinden waar geen specifieke techniek of gedachte achter zit. Alle technische systemen zijn aan elkaar gekoppeld via het Gebouwbeheerssysteem. Zo heeft de patiënt zelf regie over wat er in de kamer gebeurt en kan zelf o.a. internet, verlichting, zonwering, temperatuur, tv en eten regelen.

 

Leefbaarheid en sociale cohesie

Hotel Jakarta is genomineerd in de categorie leefbaarheid en sociale cohesie en wordt het groenste hotel van Nederland genoemd. Het houten 4 sterren hotel is omheen een centraal atrium met een subtropische binnentuin gebouwd. In het ontwerp is duurzaamheid op de meest brede manier gehanteerd en dit gaat hand in hand met belevingswaarde en leefkwaliteit. Dankzij een hoogstaand en uitgebalanceerd pakket aan duurzaamheidsmaatregelen is het een energieneutraal gebouw geworden, BREEAM Excellent gecertificeerd. De EPC (EnergiePrestatieCoëfficiënt) van 0 is onder andere behaald door het gebruik van Warmte- en Koudeopslag in de bodem, een techniek waar ULC in gespecialiseerd is. Het dak en delen van de gevels zijn bedekt met zonnepanelen om energie op te wekken. Daarnaast bestaat de buitengevel uit drievoudige beglazing,  dit zorgt voor veel natuurlijk licht en voor een hoge isolatiewaarde.

 

Naast de vakjuryprijs wordt ook de publieksprijs uitgereikt. Tot 1 mei a.s. kan hiervoor gestemd worden via BNA Beste Gebouw van het Jaar. De winnaars worden op 17 mei a.s. in Tilburg bekend gemaakt.

 

Lees hier meer over het project.