Hoogste punt nieuwbouw Franciscus Gasthuis bereikt

19-12-2024

Donderdag 19 december zijn de vlaggen gehesen op het dak van de vervangende nieuwbouw van Franciscus Gasthuis. Het hoogste punt is bereikt! Een mooie mijlpaal die op tijd en op een duurzame wijze is gerealiseerd.

 

Tijdens de ceremonie sprak het bestuur van Franciscus, samen met de directie van het consortium, hun warme complimenten uit aan het bouwpersoneel. Samen met de bouwpartners, vertegenwoordigers van patiënten, samenwerkingspartners en de bij de bouw betrokken medewerkers, werd geproost op het resultaat en de goede samenwerking. Het alcoholvrije traditionele pannenbier ontbrak hierbij natuurlijk niet.

Niels Honig, voorzitter Raad van Bestuur Franciscus: “We zijn trots dat het bouwpersoneel op zo’n professionele wijze en met innovatieve werkwijzen dit resultaat heeft neergezet. Deze nieuwbouw is een grote stap voor Franciscus om ook in de toekomst goede basiszorg en topklinische acute en complexe zorg te kunnen blijven bieden, ondersteund door de nieuwste technologische innovaties en OK-technieken.”

Opvallend is het snelle bouwtempo en de orde en netheid op het bouwterrein. Dankzij een strakke planning en intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen, is het casco gebouw binnen de geplande tijd en met hoge kwaliteit opgeleverd. Nu gaat het bouwpersoneel verder met de afbouw aan de binnenkant. De eerste contouren van de patiëntenkamers zijn al zichtbaar. Het gebouw wordt in 2026 in gebruik genomen.

 

Duurzaam en klimaatvriendelijk

Peter Kamermans, directievoorzitter Berghege Heerkens bouwgroep spreekt mede namens het consortium zijn waardering uit hoe alle bouwende partijen de duurzame ambities weten waar te maken: “Dit doen we samen! Het nieuwe gebouw is met duurzame materialen gebouwd. Materialen zoals straatklinkers worden hergebruikt en het bouwafval wordt gescheiden in acht stromen afgevoerd. De bouwplaats wordt bevoorraad met efficiënt ingezette elektrische transportmiddelen. De torenkraan is elektrisch en, waar dat kan, andere bouwmachines ook.”

Het gebouw wordt energiezuiniger en klimaatvriendelijker. De isolatiewaarde van de gevel is drieënhalf keer hoger dan het huidige gebouw. Slim gebruik van een betonmengsel zorgt voor een CO2 reductie van 100.000 kilogram in de gevel en 250.000 kilogram door een minder dikke betonnen vloer. Deze bouwwijze past bij de duurzaamheidsambitie van Franciscus en de bouwpartners.

 

Spoedplein, Operatie & Interventie Centrum en Vrouw & Kind Centrum
De nieuwbouw huisvest straks de acute zorg van het ziekenhuis in Rotterdam. Op de begane grond komt Spoedplein Rotterdam Noord, waar zorgprofessionals van de Spoedeisende Hulp en Huisartsenpost in één omgeving samenwerken. Daarboven bevindt zich een toekomstbestendig Operatie- & Interventie Centrum met de nieuwste operatie- en röntgentechnieken. Zodat patiënten in iedere situatie de best passende behandelingen krijgen. Daarnaast wordt een Vrouw & Kind Centrum ingericht, waarin Franciscus samenwerkt met verloskundigen, kraamzorgorganisaties en met Ronald McDonald. Dit sluit aan bij de normen en ambities van het ziekenhuis voor gezinsgerichte zorg.

 

Met dank aan alle betrokken partijen:

Berghege Heerkens bouwgroep, ULC Installatietechniek, Unica Building projects, ptg advies, Aan de Amstel, ABT, Halmos, Wilbo, Socotec, gemeente Rotterdam-Bouw en Woningtoezicht, DCMR en alle onderaannemers.