HAUT woontoren

ULC bouwt mee aan hoogste houten woontoren van Nederland

4-05-2021

HAUT wordt het nieuwe icoon aan de Amstel. Het 73 meter hoge gebouw met 21 verdiepingen is straks de hoogste houten woontoren van Nederland. Uniek in architectuur en uitzonderlijk in duurzaamheid. ULC realiseert de koudecentrale van dit unieke wooncomplex.

Innovatieve duurzaamheid

HAUT is een ontwerp van Team V Architectuur in samenwerking met ARUP. De architect heeft de naam HAUT afgeleid uit het duurzaam en ‘Hautaine’ wooncomplex en het feit dat de woontoren bouwkundig wordt opgetrokken uit Cross Laminated Timber (CLT) hout. Naast een houten hoogbouwconstructie krijgt HAUT energie-opwekkende gevels van triple glass, zonnepanelen op het dak en wordt het bovendien zodanig gerealiseerd dat de toegepaste materialen zoveel mogelijk herbruikbaar zijn. Een voorbeeld voor innovatieve duurzaamheid. Het is dan ook niet gek dat het ontwerp het vijf-sterren ‘BREEAM Outstanding’ duurzaamheidscertificaat ontving.

 

Koudecentrale met koude opslag

In opdracht van Vattenfall realiseert ULC de koudecentrale van HAUT. Dit betreft een energiecentrale met een koude opslag systeem voor de levering van koeling. Hiervoor wordt er een monobron geboord in de bodem. We maken de technische ruimte voor de koude centrale met sensor gestuurde installaties en richten deze verder in. Alle onderdelen worden geprefabriceerd aangeleverd. Op de 21e verdieping wordt er een droge koeler geplaatst voor inwinning van koude wat volledig aansluit bij dit energiezuinige wooncomplex.

De bouw van de toren is eind 2018 begonnen en het hoogste punt is in februari dit jaar bereikt. Medio januari zijn wij gestart met de engineering / voorbereiding. Het ontwerp is op dit moment gereed en de werkzaamheden worden verder voorbereid. De realisatie van de energiecentrale start in week 20 en in week 30 zal de oplevering zijn. De woningen zullen medio 2021 worden opgeleverd.

 

Artist impressions: Zwartlicht