VUmc Imaging Centre

Het Amsterdam UMC is gelegen op de Amsterdamse Zuidas en heeft eind 2019 op de VUmc Campus een apart spectaculair gebouw in gebruik genomen voor al zijn medische beeldvorming. Uniek voor Nederland en Europa. Hier bevinden zich alle medisch beeldvormende apparatuur zoals MRI’s, CT- en PET-scanners, optische apparatuur en vier cyclotrons samen voor gezondheidszorg en wetenschappelijk onderzoek. Dit levert grote winst op voor patiënten met onder meer kanker, hersenaandoeningen of hart- en vaatziekten.

Projectdetails

18.100 m²

Amsterdam

Gezondheidszorg

Laboratoria

Elektrotechniek

Werktuigbouwkunde

Brandbeveiliging

Beheer en onderhoud

Het gebouw ligt tegen de locatie VUmc van Amsterdam UMC aan. Voor patiënten is er een verbinding van het Imaging Center met het ziekenhuis op de eerste verdieping. Zo kunnen patiënten makkelijk terecht voor scans in allerlei vormen. Het gebouw is ontworpen door Wiegerinck en heeft de thema’s ontmoetingcommunicatie en samenwerking tussen verschillende doelgroepen centraal staan. Het healing environment wordt behaald door verschillende vervoers- en verblijfsruimtes met veel uitzicht en daglicht en een binnentuin.

De nieuwbouw van het Imaging Center bestaat uit zes bouwlagen. In de kelderlaag, met een omvang van ca. 4.500 m2, zijn vier cyclotrons – gigantische apparaten die isotopen produceren voor diagnostiek en research voor onder meer kanker, hersenaandoeningen of hart- en vaatziekten -, GMP-omgeving met hot cells, werkplaats en een logistiekcentrum gerealiseerd. Maar ook de technische voorzieningen voor beide gebouwen zijn hier gerealiseerd. Bouwcombinatie “De Beeldbouwers V.O.F.” – bestaande uit Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling Speciale Projecten en ULC Installatietechniek – is verantwoordelijk geweest voor de bouwkundige, constructieve en installatietechnische werkzaamheden binnen het project. Maar ook de coördinatie van de nevenaannemers voor de inrichting van apparatuur zoals MRI’s, liften, GMP-labs, laboratorium inrichting, zuurkasten, roltrappen, kooi van Faraday en RA-lift. Ook heeft ULC de brandbeveiligingsinstallaties aangelegd. Het betreft de complete brandmeld- en ontruimingsinstallatie alsmede de lagedruk watermistinstallatie. Beide installaties zijn gecertificeerd opgeleverd.

Duurzaamheid

De installaties zijn zo duurzaam mogelijk ontworpen, waarbij continuïteit van de systemen essentieel is. De veelheid aan apparatuur vraagt om intensieve installaties met grote koel- en elektravermogens en hoge comforteisen. Doordat de ontwikkelingen voor dit soort specifieke apparatuur razendsnel gaan, zijn de installaties zo ontworpen en aangelegd dat ze eenvoudig aangepast kunnen worden, zonder overlast of bedrijfsonderbrekingen. Daarnaast is de energievraag beperkt door gebruik van bouwkundige zonwering (horizontaal en verticaal), hoogwaardige isolatie, correcte verhouding open/dicht, groendaken, materialen met een gesloten levenscyclus en flexibele plattegronden. Al deze maatregelen hebben geresulteerd in een BREEAM-NL Very Good ontwerpcertificaat als één van de eerste onderzoeksgebouwen van Nederland.

Uitdagingen

De uitdaging bij dit project was het werken in een Universitair Medisch Centrum dat 24/7 was geopend. Wij moesten rekening houden met trillingen, stof en geluidsoverlast. Door onze ervaring met projecten in de gezondheidssector konden wij snel specifieke maatregelen treffen om overlast te voorkomen.

Klaar voor de toekomst

Een bijkomende eis was dat het gebouw makkelijk aangepast moet kunnen worden, gezien de voortdurende medische ontwikkelingen. Door slimme ontwerpoplossingen is het gebouw flexibel inzetbaar. Een icoon voor de Zuidas.

Beheer en onderhoud

ULC Technisch Beheer heeft in 2020 een onderhoudscontract getekend voor een periode van 1 jaar. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het Imaging Centre voor zowel de E-installaties als de W-installaties zoals de bevochtigingsinstallatie, luchtbehandelingsinstallatie en de vuilwaterpompen.

 

Copyright: Hanne van der Woude / Ontwerp: Wiegerinck
Copyright: William Moore / Ontwerp: Wiegerinck

Laat met trots het resultaat zien