Wageningen University & Research
Belangrijke mijlpaal voor onderwijsgebouw ‘Aurora’ van Wageningen University & Research
1-03-2021
Op 22 februari was het zover en ging ‘de stroom erop’ bij dit nieuwe onderwijsgebouw. Hierdoor gaat dit gebouw, dat op 1 september in gebruik genomen wordt, steeds meer leven.
Het erop zetten van de spanning gebeurde via de Xiria, een 10 kV- netspanningsschakelinstallatie. Deze installatie zorgt ervoor dat dit gebouw van spanning wordt voorzien vanuit het netwerk dat in het terrein van de Wageningen University & Research (WUR) aanwezig is.
Aad Wepster, senior projectleider bij aannemer ULC Installatietechniek en verantwoordelijk voor de elektrotechnische installaties in dit gebouw, vertelt dat in de Xiria een veld zit dat wordt doorgeschakeld naar de HVK (hoofdverdeelkast) 1, waardoor de transformator hiervan onder spanning gezet kan worden. “Daarnaast is er vanuit de Xiria een afgaand veld naar de transformator voor HVK2 in de technische ruimte op de 6e verdieping, waardoor de installaties aldaar en overige installatieonderdelen op de verdiepingen straks ook onder spanning kunnen worden gezet. Nu de trafo voor HVK 1 onder spanning staat, kunnen we alle daaraan verbonden groepenkasten en werktuigbouwkundige installaties in werking zetten. Hierdoor krijgt dit gebouw letterlijk meer leven en adem. De volgende stap is om alle installaties verder te testen, in te regelen, op elkaar af te stemmen en in bedrijf te stellen.’’
Een spannend, maar ook mooi moment
Ben van Ewijk, projectmanager Elektrotechniek sectie Bouw en Huisvestingsmanagement bij de WUR, vond het moment waarop ‘de stroom erop ging’ best spannend, maar ook mooi. ‘Toen we de ‘plof’ hoorden toen het juiste spanningmoment was bereikt, wisten we dat het goed zat. Nu de stroom erop zit, wordt alles veel tastbaarder en komt alles ook veel meer tot leven. ’Dit is een belangrijke mijlpaal in het bouwproces, maar er moet de komende tijd nog best veel gebeuren. Alle werkzaamheden moeten op 1 juli zijn afgerond.’’ Eric van der Meer, senior projectmanager WUR, is vanaf het begin (2017) betrokken bij dit project en bevestigt dit: “1 juli is de volgende mijlpaal. Daarna hebben we nog twee maanden om het gebouw verder in te richten en voor te bereiden op het geven van onderwijs. Tot nu toe verloopt alles volgens planning. ’’Bij het ‘stroommoment’ was Van der Meer op afstand betrokken en had hij vooral een toetsende rol. “Ik zeg wel eens, er gebeurt niets in dit gebouw wat ik niet weet, maar ik hoef het niet allemaal zelf te doen. Ik ben het aanspreekpunt, maar het succes is straks van ons allemaal.’’ Zowel Van Ewijk als Van der Meer zijn positief over de samenwerking met en inzet van ULC: ‘’Het is heel prettig werken. Alles verloopt heel harmonieus en je merkt aan alles dat het vakmensen zijn, met liefde voor het vak.’’
Duurzaamheid leidend
De WUR is één van de duurzaamste universiteiten van Nederland. Ook bij dit gebouw is duurzaamheid leidend. Van der Meer geeft aan dat dit nieuwe gebouw bijna energieneutraal is en dat de installaties en techniek hier enorm aan bijdragen. Wepster noemt als voorbeelden dat het pand WKO-installaties heeft voor het energiezuinig opwekken van warmte en koude en dat er op het dak voorzieningen zijn voor PV-zonnepanelen. Van Ewijk noemt de LED-verlichting in het pand, die wordt aangestuurd door een Dali-systeem, waardoor deze op afstand te regelen is en automatisch aan- of uitschakelt. ‘’We kunnen hierdoor heel veel energie besparen.’’ Andere voorbeelden van duurzaamheid zijn dat in het gebouw veel hout is verwerkt en dat bepaalde onderdelen kunnen worden hergebruikt. Tevens kan het gebouw relatief gemakkelijk worden aangepast aan nieuwe functies en andere onderwijsvormen en dus heel lang meegaan.