ULC

Lesbos

Een reis naar Lesbos

12-02-2019

En toen kwam het telefoontje….er komt stroom aan, er komt hulp aan! Wat waren de vluchtelingen op Lesbos blij om dat te horen. Elk jaar vluchten duizenden mensen naar Europa via gevaarlijke routes over zee in de hoop op een beter leven. ULC heeft in het verleden generatoren geleverd om de stroomvoorzieningen in de campussen op weg te helpen. Dit is belangrijk geweest bij de opstart van het kamp.

 

In juni afgelopen jaar zijn een aantal medewerkers van ULC vertrokken naar het eiland Lesbos om daar een week mee te helpen bij verschillende vluchtelingenkampen. Duizenden vluchtelingen zitten vast in en rond de overvolle kampen, op het Griekse eiland. Het is er ongezond, onveilig en uitzichtloos. Initiatiefnemer Movement On The Ground werkt daar samen met de lokale gemeenschap in een poging om de lokale bevolking zo goed mogelijk te verbinden met de vluchtelingen.

 

Alle technische dingetjes werden verzamelt door de vluchtelingen en zodra de mensen van ULC daar arriveerden konden ze gelijk aan de slag. Zo hebben ze daar o.a. accu’s vervangen, nieuwe ventilatoren in elkaar gezet, maar ook alledaagse dingen zoals het voorbereiden van eten en mensen van kleding voorzien. Ook was het belangrijk om elektrische controles op het gebied van veiligheid uit te voeren in de woonunits. Die veiligheid was soms nog ver te zoeken.

 

Door een week daar samen met de vluchtelingen te zijn en te helpen ontstond het idee om een werkplaatsunit te bouwen zodat de mensen daar zelf onderdelen kunnen repareren, zoals een ventilator, een lampje of een ander elektrisch apparaat. Het is moeilijk om echt dingen op te lossen in de campussen, maar we kunnen het de vluchtelingen wel zo aangenaam mogelijk maken.

 

In het najaar van 2018 heeft ULC gewerkt aan deze werkplaatsunit. Én met succes! De unit is voorzien van een werkbank en diverse gereedschappen. We hebben gelijk gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de unit verder aan te vullen met ingezamelde kleding, schoenen en beddengoed. De unit is momenteel op transport en komt daar deze week aan. De unit wordt vanuit ULC geschonken aan het vluchtelingenkamp in Kara Tepe. Zo hopen we de situatie op Lesbos een stukje leefbaarder te maken.

 

Bekijk hieronder de video van het bezoek aan Lesbos.