Groene Hart Ziekenhuis

Gebouw met hybride-OK van het Groene Hart Ziekenhuis bereikt hoogste punt

28-09-2023

Het gebouw met de hypermoderne hybride-OK van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda heeft het hoogste punt bereikt. Deze mijlpaal is woensdag 27 september met betrokkenen op de bouwplaats gevierd. Ook werd een uniek felicitatiespandoek onthuld. De bouw ligt hiermee op planning. Over precies een jaar kan de eerste patiënt behandeld worden in de OK.

 

Begin april startte ULC Installatietechniek en J.P. van Eesteren met de bouw tussen de bestaande bebouwing, in de patio van het ziekenhuis.

Het ziekenhuis draait gewoon door

Bouwen in de patio van een ziekenhuis is een specialistische klus. Het ziekenhuis draait immers gewoon door. Tijdens de bouw wordt ervoor gezorgd dat patiënten, bezoekers, medewerkers en omwonenden zo min mogelijk overlast hebben van de werkzaamheden. Zo is er bijvoorbeeld rond de parkeergarage een nieuw, verlicht voetpad aangelegd en heeft het bouwverkeer een aparte rijbaan gekregen.

 

Ook aan duurzaamheid is gedacht

Tijdens de bouw worden tweedehands materialen ingezet voor tijdelijke voorzieningen. Zo werd de loopbrug voor driekwart gebouwd met gebruikt hout, net als het crashdeck op het dak waaronder de technische ruimte zit. Dit crashdeck beschermt het deel van het dak waar de hijskraan materiaal overheen tilt. De tweedehands materialen komen via Materiaalscout, een platform voor gebruikte bouwmaterialen die geschikt zijn voor hergebruik.

Een bijzondere hightech voorziening

Met de hybride-OK blijven specialistische vaatoperaties en andere acute zorg in het ziekenhuis mogelijk. In deze OK worden faciliteiten van een operatiekamer gecombineerd met ingebouwde röntgenapparatuur. Door de haarscherpe beeldtechnieken neemt de kwaliteit van de operaties toe en kan er vaker worden behandeld via de bloedvaten. Dit geeft minder kans op infecties of andere complicaties.

 

Lees hier meer over het project en onze werkzaamheden.

Fotografie: Robbert Beck