Groene Hart Ziekenhuis - Hybride OK

Het Groene Hart ziekenhuis bevindt zich in Gouda. In april 2023 is de eerst paal geslagen van de nieuwe hybride OK na maanden van voorbereiding. In september 2023 bereikten wij het hoogste punt. De bouw van de hybride operatiekamer – ook wel OK van de toekomst – is hiermee écht van start gegaan. ULC Installatietechniek bouwt hier samen met J.P. van Eesteren aan deze hybride OK als uitbreiding op de huidige capaciteit.

Projectdetails

550 m²

Gouda

Gezondheidszorg

Elektrotechniek

Werktuigbouwkunde

Ontwerp

De nieuwe hybride OK komt tussen de bestaande bebouwing bij het restaurant en sluit aan op het bestaande operatiecomplex, met acht generieke OK’s. Het gebouw telt drie bouwlagen. De hybride OK komt op de tweede etage, zodat deze naadloos aansluit op het bestaande operatiecomplex. De derde verdieping is bedoeld als technische ruimte.

Onze werkzaamheden

ULC is al ruim tien jaar de vaste installateur van het Groene Hart ziekenhuis.

ULC verzorgt de totale elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties in de breedste zin van het woord. Het elektrotechnische deel omvat onder meer de gehele voeding voor de hybride OK, inclusief UPS’en en aanpassingen in de hoofdverdeler, de voeding voor het röntgenapparaat, medische trafokasten, het datanetwerk plus koppeling glasvezel naar de SER-ruimten en de brandmeldinstallatie. In feite alles wat nodig is om de hybride OK werkend te krijgen. Plus de noodvoorzieningen om ervoor te zorgen dat bij calamiteiten met spanningsuitval veilig doorgewerkt kan worden.

Voor de ventilatie van de hybride OK installeerde ULC Installatietechniek het Opragon-systeem. Daardoor is de hele OK schoon, wat van belang is omdat ook het röntgenapparaat in de luchtstroom komt. Daarnaast hebben we nieuwe luchtbehandelingskasten geplaatst in de techniekruimte erboven, plus alle bijbehorende regeltechniek, die weer aangekoppeld moest worden op de regelinstallatie van de rest van het ziekenhuis.

Aad Wepster, senior projectleider en Kees Buijs, lead engineer en werktuigbouwkundig specialist vertellen over deze mooie uitdagingen in FMT Gezondheidszorg

Logistiek verantwoord

De bestaande OK’s in het ziekenhuis blijven tijdens de bouw in gebruik en de overlast voor patiënten, bezoekers, medewerkers en omwonenden wordt tot een minimum beperkt. Daarom wordt er bijvoorbeeld niet geheid, maar worden de palen in de grond gedraaid. De uitdaging was het naar de besloten patio krijgen van alle bouwmaterialen. Hiervoor werd via een torenkraan alles over het dak van het ziekenhuis naar de binnentuin gehesen. Vanuit de binnentuin moesten de materialen vervolgens over de technieklaag van het bestaande OK-complex gehesen worden. In overleg met Het Groene Hart Ziekenhuis en de gemeente Gouda is een nieuw, verlicht voetpad aangelegd rond de parkeergarage en krijgt het bouwverkeer een aparte rijbaan.

Circulariteit

Bij de bouw van de hybride OK houden we duurzaamheid zo goed mogelijk in beeld. Een aantal tijdelijke voorzieningen die gedurende het bouwproces noodzakelijk zijn, wordt gemaakt met tweedehands materialen. Het ziekenhuis werkt steeds actiever aan verduurzaming. Zo zijn er bijvoorbeeld 2e hands deuren en kozijnen als tijdelijke doorgangen geplaatst. Ook de loopbrug werd voor driekwart gebouwd met gebruikt hout, evenals het crashdeck op het dak waaronder de technische ruimte zich bevindt. Dit crashdeck beschermt het deel van het dak waar de hijskraan materiaal overheen tilt. Zo krijgen goede, maar gebruikte materialen een volgend leven. Benieuwd hoe ULC nog meer circulair bouwt? Lees hier meer.

Het gebouw is ontworpen door EGM architecten. Begin april is het bouwkundige deel opgeleverd. Nu wordt verder gegaan met de inbouw van alle (röntgen)apparatuur. De oplevering staat gepland voor augustus 2024. De verwachting is dat in september 2024 de hybride OK in gebruik genomen gaat worden.

Stelt u graag voor aan de projectmanager van dit project

Aad Wepster

a.wepster@ulc.nl