Groene Hart Ziekenhuis - Hybride OK

Het Groene Hart ziekenhuis bevindt zich in Gouda. In april 2023 is de eerst paal geslagen van de nieuwe hybride OK na maanden van voorbereiding. In september bereikten wij het hoogste punt. De bouw van de hybride operatiekamer – ook wel OK van de toekomst – is hiermee écht van start gegaan. ULC Installatietechniek bouwt hier samen met J.P. van Eesteren aan deze hybride OK als uitbreiding op de huidige capaciteit.

Projectdetails

550 m²

Gouda

Gezondheidszorg

Elektrotechniek

Werktuigbouwkunde

Ontwerp

De nieuwe OK komt tussen de bestaande bebouwing bij het restaurant en sluit aan op de bestaande operatiekamers. Het gebouw gaat vijf bouwlagen tellen. De hybride OK komt op de tweede etage, zodat deze naadloos aansluit op het bestaande operatiecomplex. De derde verdieping is bedoeld als technische ruimte.

Onze werkzaamheden

ULC verzorgt de totale elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties in de breedste zin van het woord zoals de luchtbehandelingskasten, medische gassen installatie, koeling, data- en automatiseringsinstallaties, voedingen, trafokasten, noodstroomvoorzieningen, zwakstroominstallaties, etc.

Logistiek verantwoord

De bestaande OK’s in het ziekenhuis blijven tijdens de bouw in gebruik en wordt de overlast voor patiënten, bezoekers, medewerkers en omwonenden tot een minimum beperkt. Daarom wordt er bijvoorbeeld niet geheid, maar worden de palen in de grond gedraaid. En wordt al het bouwmateriaal over het dak van het ziekenhuis naar de binnentuin gehezen waar het gebouw met de hybride-OK komt. In overleg met Het Groene Hart Ziekenhuis en de gemeente Gouda is een nieuw, verlicht voetpad aangelegd rond de parkeergarage en krijgt het bouwverkeer een aparte rijbaan.

Circulariteit

Bij de bouw van de hybride OK houden we duurzaamheid zo goed mogelijk in beeld. Een aantal tijdelijke voorzieningen die gedurende het bouwproces noodzakelijk zijn, wordt gemaakt met tweedehands materialen. Het ziekenhuis werkt steeds actiever aan verduurzaming. Zo zijn er bijvoorbeeld 2e hands deuren en kozijnen als tijdelijke doorgangen geplaatst. Ook de loopbrug werd voor driekwart gebouwd met gebruikt hout, evenals het crashdeck op het dak waaronder de technische ruimte zich bevindt. Dit crashdeck beschermt het deel van het dak waar de hijskraan materiaal overheen tilt. Zo krijgen goede, maar gebruikte materialen een volgend leven. Benieuwd hoe ULC nog meer circulair bouwt? Lees hier meer.

 Het gebouw is ontworpen door EGM architecten. De oplevering staat gepland voor augustus 2024. De verwachting is dat eind 2024 de hybride OK in gebruik genomen gaat worden.

 

Impressie: EGM Architecten

Stelt u graag voor aan de projectmanager van dit project

Aad Wepster

a.wepster@ulc.nl