Wageningen University & Research

Op Wageningen Campus is er een nieuw onderwijsgebouw gekomen. Wageningen University & Research is het samenwerkingsverband tussen Wageningen University en Stichting Wageningen Research. Op de Wageningen Campus werken ze aan een gezonde voeding en een vitale leefomgeving overal ter wereld. ULC Installatietechniek verzorgde alle gebouwgebonden installaties van het nieuw gebouwde derde onderwijsgebouw ‘Aurora’.

Projectdetails

7.500 m²

Wageningen

Laboratoria

Maatschappelijk vastgoed

Elektrotechniek

Werktuigbouwkunde

Brandbeveiliging

Dit vrijstaande gebouw is ontworpen door LIAG architecten en bouwadviseurs en voldoet aan de BENG-eisen (Bijna Energieneutrale Gebouw) die per 1 januari 2021 verplicht zijn gesteld en heeft BREEAM Excellent meegenomen als schaduwambitie. Zo wekt één van de gevels energie op. Planten vormen een belangrijk onderdeel van het interieur. Een open en uitnodigende uitstraling met logisch op elkaar afgestemde functiezones: een gebouw dat voor de gebruikers verder geen uitleg nodig heeft. Bijzonder is dat zowel de constructie als de installaties werden voorbereid op de mogelijke uitbreiding met een derde deel van het nu uit twee modules opgebouwde pand.

 

Bouwbedrijf Berghege en Heerkens van Bavel Bouw, beiden onderdeel van de Berghege Heerkens bouwgroep, hebben samen met ULC het nieuwe onderwijsgebouw in de bouwcombinatie ‘Build2Learn ULC Wageningen VOF’ gerealiseerd. Het grotendeels transparante gebouw heeft vijf bouwlagen voor onderwijs, een techniekverdieping op het dak en een half verdiepte fietsenkelder. Voor warmte en koeling wordt het gasloze pand aangesloten op een centrale, nog te bouwen, WKO-installatie van de Wageningen Universiteit.

 

ULC verzorgt de infrastructuur van dit gebouw. Op het dak bevinden zich zonnepanelen en alle ruimten hebben ledverlichting die via het gebouwenbeheersysteem is aangestuurd met DALI (Digital Addressing Lighting Interface) en die dus ook alleen brandt wanneer nodig en met de intensiteit die nodig is. Dat geldt ook voor de ventilatie met CO2-meting. Daarnaast hebben wij alle regeltechnische installaties, de twee warmtepompen voor de WKO, de labinrichting voor de derde, vierde en vijfde verdieping, de datavoorzieningen, de sprinklerinstallatie en de ontruiming met gesproken woord verzorgd.

 

Voorbereid op extra labverdieping

Bijzonder is dat het pand is voorbereid op de toekomst. De tweede verdieping is bijvoorbeeld geen lab-verdieping, maar heeft wel alle basisvoorzieningen meegekregen, zodat hier later vrij eenvoudig een laboratorium kan worden ingericht. Zo werden de leidingen van de medische gassen en demiwater (gedemineraliseerd water) ook hier naar toe gelegd. Net als de – voor laboratoria verplichte – gescheiden afvoer van lab-afvalwater en het overige vuilwater. Het hemelwater werd bij dit pand overigens niet afgevoerd naar de riolering, maar naar een vijver geleid. Zo wordt de rioolwaterzuivering niet onnodig belast.

 

Voorbereid op aanbouw van een derde module

Een andere voorbereiding op de toekomst schuilt in het feit dat het gebouw in drie modules is ontworpen. De eerste twee zijn nu gebouwd, maar er kan later een derde module worden toegevoegd als daar behoefte aan is. Dit betekent voor de energievoorziening bijvoorbeeld dat de WKO-installatie is uitgelegd om drie modules te kunnen koelen en verwarmen. Ook het leidingwerk is hierop gedimensioneerd. Er zou dus alleen een derde warmtepomp bij moeten komen. Voor de installatie is in de ontwerpfase de BREEAM Excellent-norm gehanteerd maar er zal geen certificaat worden aangevraagd.

 

Veiligheid voorop

Het gebouw is door ULC voorzien van een brandmeld-, ontruimingsalarm- en sprinklerinstallatie. Deze installaties zorgen ervoor dat de mensen tijdig kunnen vluchten uit het pand door te alarmeren en door de sprinklerinstallaties de schade te beperken. De brandmeld- en ontruimingsinstallatie zijn conform de Nederlandse NEN 2525 en NEN 2575 ontworpen en aangelegd. De sprinklerinstallatie is conform de Amerikaanse normen NFPA en FM ontworpen en aangelegd.

 

De eerste studenten hebben op 1 september 2021 het pand in gebruik genomen.

 

Fotografie: Ronald Tilleman

Laat met trots het resultaat zien

Stelt u graag voor aan de projectmanager van dit project

Aad Wepster

a.wepster@ulc.nl