St. Antonius ziekenhuis

Over de renovatie van het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein

ULC werkt sinds het begin van de jaren 80 samen met het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein. In de jaren 2011 t/m 2014 heeft het ziekenhuis een renovatie ondergaan waarbij ULC de centrale energievoorziening onder handen heeft genomen. Frisse lucht en een prettige omgeving doen iedereen goed. Er zijn in de loop der tijd steeds meer wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken verschenen waaruit blijkt dat lucht van hoge kwaliteit tezamen met een geestelijke gezondheid het genezingsproces van het menselijk lichaam verbetert. Dat is precies waarom het St. Antonius Ziekenhuis de vestiging in Nieuwegein laat renoveren.

Projectdetails

20.000 m²

Nieuwegein

Gezondheidszorg

Laboratoria

Werktuigbouwkunde

Beheer en onderhoud

Afdeling voor afdeling

Het ziekenhuis en haar personeel blijft functioneren, de patiënten mogen geen last ondervinden van de renovatie en er moet hygiënisch te werk worden gegaan. Dat betekent dat er in de voorbereiding veel tijd en precisie zit, en tijdens de uitvoering een alerte en flexibele houding vereist is. Om er voor te zorgen dat men zich fijner voelt tijdens het bezoek aan het St. Antonius, worden alle ruimtes  stap voor stap gerenoveerd. De renovatie is begonnen op de radiologie-afdeling. Hier werd een nieuwe wachtkamer gerealiseerd en zijn er een angiokamer en een doorlichtkamer opgeleverd. In deze kamers heeft ULC gezorgd voor het sanitair en de luchtventilatie. Deze ruimtes stralen een schoon en opgeruimd gevoel uit.

Dat komt door de sanitaire voorzieningen die symmetrisch en strak zijn en door het soort licht in de ruimte en de temperatuur. Senior Projectleider Vastgoed Jan Dekker van het St. Antonius Ziekenhuis vertelt dat hij heeft gekozen voor een andere benadering dan voorheen als het gaat om het maken van interieurkeuzes. Het personeel wat het meeste gebruik maakt van de ruimtes heeft zeggenschap gehad in de kleuren en de indeling van het interieur.

Ondertussen wordt er aan de andere kant van het gebouw een complete afdeling  gerenoveerd. Licht, sanitair, lucht, alles wordt nieuw op deze afdeling. Bijzonder aan deze afdeling is dat de monteurs met materiaal dwars door het ziekenhuis moeten, en tijdens het verplaatsen van materiaal dus ook wel eens moeten uitwijken voor een patiënt die naar de operatiekamer wordt gereden. De patiënten in het ziekenhuis moeten aansterken en uitrusten, dat kan bij een verbouwing voor een uitdaging zorgen, aangezien er bij een renovatie geluid wordt gemaakt. De vloeren moesten er uit, de wanden zijn volledig verwijderd en vervangen, er moet hier en daar geboord worden. Assistent Chef-monteur Robin van Kolck lost eventuele problemen op met zijn optimistische houding, en dat werkt aanstekelijk. Hij vertelt dat de afdeling ontoegankelijk is voor onbevoegden en dat er sprake is van een prettige samenwerking met het ziekenhuis.

 

Alles onder controle

De faciliteiten van het ziekenhuis worden draaiende gehouden door zo’n 20 technische ruimtes. In die technische ruimtes staan onder andere de luchtbehandelingskasten die de lucht van buitenaf reinigen op roetdeeltjes en vuil. Zodra de lucht gereinigd is, kan de temperatuur worden gereguleerd of het vochtgehalte worden aangepast.  In een ziekenhuis wordt veel gestookt of juist gekoeld en dat bracht voorheen veel kosten met zich mee. Dankzij de WKO bronnen die ULC heeft aangeboord, is dat nu verleden tijd. Het koude water dat in de winter wordt opgeslagen in de bodem warmt in de zomer op van ongeveer 7°C op naar zo’n 18°C, om vervolgens weer te worden opgeslagen zodat die warmte in de winter weer kan worden gebruikt. Deze aanpassingen hebben in het eerste jaar geleid tot een energiebesparing gelijk aan 290.000 m3 aardgas / 586.000 kg CO2. Naast de ‘hardware’ installaties, heeft ULC ook gezorgd voor een gebouwbeheersysteem met monitoring lokaal én op afstand.

Laat met trots het resultaat zien