St. Antonius ziekenhuis
ULC werkt sinds het begin van de jaren 80 samen met het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Nieuwegein. In die tijd werd de nieuwbouw van het ziekenhuis gerealiseerd en nog steeds werken er medewerkers bij ULC die betrokken waren bij de fundering van het ziekenhuis. In dit 24/7 draaiend ziekenhuis wordt, in ieder geval tot 2035, afdeling voor afdeling gerenoveerd.
Projectdetails
95.000 m²
Nieuwegein
Gezondheidszorg
Laboratoria
Werktuigbouwkunde
Beheer en onderhoud
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft diverse locaties in Nieuwegein, Utrecht en Woerden waarbij ULC verantwoordelijk is voor zowel grote projecten als het beheer en onderhoud. Door de jaren heen is ULC altijd betrokken gebleven bij renovaties. Het oorspronkelijke gebouw is in de loop der jaren uit z’n jasje gegroeid en er zijn diverse aan- en opbouwen gerealiseerd. Zo heeft het ziekenhuis, locatie Nieuwegein in 2011 t/m 2014 een grote renovatie ondergaan waarbij ULC de centrale energievoorziening onder handen heeft genomen. Projectleider Jeroen Schevers vertelt: “Een renovatie is altijd zeer uitdagend, zeker in een groot ziekenhuis. Je komt altijd weer onvoorziene dingen tegen die tijdens het project opgelost moeten worden om weer verder te kunnen.”
De faciliteiten van het ziekenhuis worden draaiende gehouden door maar liefst 21 technische ruimtes. In die technische ruimtes staan onder andere de luchtbehandelingskasten die de lucht van buitenaf reinigen. Zodra de lucht gereinigd is, wordt de temperatuur gereguleerd of het vochtgehalte aangepast. In een ziekenhuis wordt veel gestookt of juist gekoeld en dat bracht voorheen veel kosten met zich mee. Dankzij de WKO bronnen die ULC heeft aangeboord, is dat verleden tijd. Het koude water dat in de winter wordt opgeslagen in de bodem warmt in de zomer op van ongeveer 7°C op naar zo’n 18°C, om vervolgens weer te worden opgeslagen zodat die warmte in de winter weer kan worden gebruikt. Deze aanpassingen hebben in het eerste jaar geleid tot een energiebesparing gelijk aan 290.000 m3 aardgas / 586.000 kg CO2. Naast de ‘hardware’ installaties, heeft ULC ook gezorgd voor een gebouwbeheersysteem met monitoring lokaal én op afstand.
Diverse projecten binnen het ziekenhuis
Op dit moment zijn we bezig met drie grote projecten; het cathlab, OK-Complex en de CSA.
Het cathlab is opgeleverd in september 2023. In het cathlab (hartkatheterisatielaboratorium) met diverse hartkatherisatiekamers (HCK’s) vinden verschillende onderzoeken en behandelingen plaats zoals dotterbehandeling of hartkatherisatie. Binnen een extreem korte bouwtijd van 12 maanden was dit project een grote uitdaging. ULC heeft hier alle E- en W-installaties verzorgd. De uitdaging zat voornamelijk in het loskoppelen van de bestaande installaties. Sommige installaties moeten blijven zitten, terwijl andere juist gesloopt konden worden. Jeroen Schevers vertelt: “We proberen zo duurzaam mogelijk om te gaan met alle bouw- en sloopmaterialen. Al het afval wordt netjes gescheiden en we hebben geen overschot aan bouwmaterialen. Met just-in-time levering worden materialen met een optimale afstemming en zonder tussentijdse opslag of vervuiling op de bouwplaats geleverd.”
Het tweede project waar ULC aan werkt is de renovatie van het OKC, ook wel het OK-complex genoemd. Het complex zal bestaan uit een afdeling PACU, afdeling perfusie, een steriel magazijn, diverse kantoren, twee OK’s en een opslagruimte. Hier verzorgt ULC alle E- en W-werkzaamheden. Ook maken wij serieus werk van circulariteit. Afvalmaterialen worden indien mogelijk aangeboden aan de bouwkundig aannemer voor hergebruik. De bouw wordt gefaseerd uitgevoerd in 4 fasen die eind 2024 gereed moeten zijn voor oplevering.
Het derde project waar ULC aan werkt is de renovatie van de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA). Hier worden alle medische instrumenten gereinigd, gedesinfecteerd en gesteriliseerd. Dit is een relatief kleine ruimte waar veel verbouwt moet worden aan verschillende disciplines. De constructie dateert nog uit de jaren ’80 en we hebben te maken met twee uitbouwen met verschillende constructies wat de nodige uitdagingen met zich meebrengt met het afhangen van de installaties. De verbouwing bestaat uit 6 fases. De CSA zal halverwege 2024 worden opgeleverd.
We zijn nu naar het jaar 2035 toe aan het werken. De prognose is dat het ziekenhuis in 2035 gaat verdwijnen in de huidige vorm en dat alle zorg gaat verhuizen naar één locatie; Leidsche Rijn. Deze ingrijpende maatregel is volgens het ziekenhuisbestuur nodig om de kwaliteit van zorg in de toekomst te kunnen blijven garanderen.