Albert Schweitzer ziekenhuis

Nieuw contract in 2021 verstevigt samenwerking met Albert Schweitzer ziekenhuis

ULC is samen met partners Kuijpers en Constructif de komende vijf jaar verantwoordelijk voor alle projectmatige (verbouw)activiteiten die bijdragen aan instandhouding, continuïteit en optimalisatie in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Het contract dat hier onlangs voor is getekend biedt een mogelijke verlenging met nog eens vijf jaar. Een mooie basis voor de partijen om langdurig samen te werken aan optimale zorglocaties voor patiënten, werknemers en bezoekers.

Projectdetails

Dordrecht

Gezondheidszorg

Elektrotechniek

Werktuigbouwkunde

Beheer en onderhoud

Met drie locaties en één buitenpolikliniek is het Albert Schweitzer ziekenhuis de zorgpartner voor inwoners van de regio Zuid-Holland-Zuid. Deze samenwerking geldt voor alle locaties. Voor Kuijpers en ULC vormt het nieuwe contract een versteviging van de samenwerking met het ASZ; dertien jaar geleden stonden beide partijen al aan de wieg van de nieuwbouw van het ASZ, waarna een contract voor service en onderhoud werd afgesloten voor 35 jaar. Constructif vult het bouwkundige deel aan.

Robuuste partner

Als Hoofd Huisvesting en Techniek bij het Albert Schweitzer ziekenhuis is Rinus van Riel betrokken bij huisvestingsvraagstukken en -projecten. De zorgsector vraagt volgens hem nu om specifieke prestaties van gebouwen. “COVID-19 liet zien dat de urgentie van bepaalde aanpassingen aan je gebouw ineens kunnen verschuiven”, stelt hij. “Dat vereist een robuuste, flexibele partner. Een partij die ons op het gebied van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en bouwkunde ontzorgt, terwijl ons ziekenhuis vol in bedrijf blijft, ongeacht de omstandigheden. Die niet alleen zorgdraagt voor onze dagelijkse gang van zaken, maar ook snel kan inspelen op actualiteiten en calamiteiten. Die partij hebben wij gevonden in Kuijpers – ons aanspreekpunt – en zij op hun beurt in ULC en Constructif.”

 

Proactief meedenken

De projecten die de komende jaren op de radar staan, variëren van bijvoorbeeld aandacht voor verbeterde luchthuishouding of het bouwkundig aanpassen van ruimtes tot de uiterst kritische processen in OK of apotheek. Die diversiteit in complexiteit vraagt extra van Kuijpers, ULC en Constructif. “In deze samenwerking borgen ze voor ons de hele keten van design, build en ready for maintain”, geeft Rinus aan. “Hoewel we op dit vlak net samen uit de startblokken zijn gekomen, helpt hun jarenlange kennis van ons ziekenhuis nu al om proactief mee te denken. Ik ben ervan overtuigd dat dat gaat leiden tot integrale, innovatieve oplossingen. Liefst nog voor we erom hebben gevraagd. Zo kijken we continu verder dan de opdracht in kwestie en houden we het grote geheel voor ogen: gezamenlijk bijdragen aan het welzijn van onze patiënten en van al die mensen die bij ons werken met een passie voor zorg.”

 

Oog voor lange termijn

Precies dat is waar het volgens Martin van der Graaf, directeur servicebedrijf bij Kuijpers, om draait. “Daarom is de samenwerking  tussen Kuijpers, ULC en Constructif een goede match voor het ASZ”, legt hij uit. “We hebben ieder een aanvullende expertise in werktuigbouwkunde, elektrotechniek en bouwkunde en zijn tegelijkertijd drie familiebedrijven met soortgelijke waarden: focus op samenwerken, langdurige relaties, eigenaarschap en betrokkenheid. Stuk voor stuk zaken die onmisbaar zijn als je voor een klant écht van toegevoegde waarde wilt zijn. We zijn blij dat het ASZ die waarden in ons herkent en ook nu weer vertrouwen in ons stelt.” Daarbij is het volgens Martin belangrijk dat er ritme ontstaat in de samenwerking met het ziekenhuis. “We zullen elkaar frequent opzoeken om te bespreken én van elkaar te begrijpen wat er speelt in deze dynamische ziekenhuisomgeving.”

Ook duurzaamheid is een belangrijke factor voor zowel het ASZ als voor Kuijpers, ULC en Constructif. “We willen graag staan voor de zaken die we adviseren”, vertelt Martin. “Mede daarom werken we volgens de life cycle costing-methodiek, waarbij we niet alleen naar de aanschafprijs van een component kijken, maar ook naar exploitatie. Zo kan de optimale keuze misschien duurder in aanschaf zijn, maar met een lager energieverbruik in de exploitatie. Daardoor bespaart het ASZ onderaan de streep op kosten en CO2-uitstoot.” ULC is verantwoordelijk voor een groot deel van de elektrotechnische installaties. Met het oog op duurzaamheid zorgt ULC bijvoorbeeld voor het vervangen van alle bestaande verlichting door LED voor een lager energieverbruik. Het realiseren van duurzame elektrotechnische installaties voor ziekenhuizen is niet nieuw voor ULC. ULC heeft in de loop van de tijd haar expertise ontwikkeld in de gezondheidszorg zoals bij het St. Antoniusziekenhuis Nieuwegein, het Erasmus MC in Rotterdam en al meer dan een kwart eeuw bij het ASZ.

 

Oog voor de lange termijn is altijd mooi, maar geeft een extra verdiepingsslag in een samenwerking als deze, vult Rinus aan. “Onze gezamenlijke ambitie en ons langjarig partnerschap leidt tot mooie projecten om trots op te zijn.”

Laat met trots het resultaat zien

Stelt u graag voor aan de projectmanager van dit project

Homad Doudouh

h.doudouh@ulc.nl