Fontys campus Rachelsmolen

Fontys transformeert de bestaande campus Rachelsmolen in Eindhoven van een gesloten campus naar een open inspirerende onderwijs- en onderzoeksomgeving. In opdracht van Fontys zijn drie aannemers in september 2021 gestart met de bouw van drie nieuwe gebouwen ter uitbreiding van de bestaande Fontys campus. De campus wordt een plek waar ontmoeten centraal staat en waar kruisbestuiving leidt tot innovatie, experimenteren en ondernemen. Een nieuwe campus met een gezonde leer- en leefruimte voor nu en in de toekomst.

Projectdetails

24.000 m²

Eindhoven

Maatschappelijk vastgoed

Werktuigbouwkunde

Op 14 september 2021 vierden we het heugelijke feit dat de opdracht aan ULC, Hurks en Croon Wolter en Dros definitief is getekend en dat er gestart kon worden met de bouw.

 

Betrokken partijen

Deze ambitieuze campus is naar ontwerp van Barcode Architects, OKRA landschapsarchitecten en Hollandse Nieuwe interieurarchitecten. De bouw wordt uitgevoerd door Hurks met nevenaannemers Croon Wolters en Dros en ULC.

Planning

De circulaire sloop van voormalig gebouw R1 is in de zomer van 2021 afgerond. Na de zomer is Hurks gestart met de bouw van de drie nieuwe gebouwen. Bij de opdracht is meteen gestart door ULC met de voorbereidingen. In het voorjaar 2022 zijn wij gestart met de uitvoeringswerkzaamheden, namelijk de werktuigbouwkundige installaties zoals de binnenriolering, sanitair, luchtbehandeling en koeling. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de nieuwe gebouwen bij aanvang van het nieuwe studiejaar in 2023 in gebruik worden genomen door vijf opleidingsinstituten van Fontys. Zij verhuizen dan van hun huidige locaties aan de Theodoor Fliednerstraat en de TU/e campus naar campus Rachelsmolen. De andere gebouwen (R3 t/m R10) blijven gewoon staan en vormen straks samen met de nieuwbouw één campus.

 

Duurzaamheid

De campus krijgt een sterk groen karakter met een mix van dynamische verblijfsplekken. In het ontwerp is op verschillende manieren invulling gegeven aan de duurzaamheidsambities van Fontys. Zo zijn de gebouwen gasloos en verwarmen en koelen gebeurt met een ‘warmte- en koudeopslag’(WKO), en de daken zijn voorzien van zonnepanelen. Het regenwater wordt opgevangen in het terrein en geïnfiltreerd in de bodem, er wordt geen regenwater geloosd op het riool.

 

Beeldmateriaal: De getoonde beelden vormen een weergave van het schetsontwerp. De definitieve plannen kunnen afwijken van de getoonde beelden.

In onderstaande video is de timelapse te bekijken, van kale vlakte naar het hoogste punt eind juni 2022.

Laat met trots het resultaat zien

Stelt u graag voor aan de projectmanager van dit project

Martijn Vermeij

m.vermeij@ulc.nl